Nesavjesno liječenje

PITANJE

Postovani,

molim vas da mi odgovorite kome se moze podneti tuzba za nesavesno lecenje doktora. Ja cu vam ukratko izloziti slucaj, pa mi odgovorite da li imam osnova za pokretanje tuzbe.

U cilju mi nije dobijanje nikakve materijalne nadoknade, vec da doticni doktor ne dovede jos

pacijenata u slicno stanje.

Moja majka 62 godine je prosle godine otisla kod ginekologa na pregled sa bolovima u donjem delu somaka. Ginekolog je pregledao rucno uzeo papa bris i rekao da je sve uredu, bez pominjanja da se zakaze ultrazvuk. Dao joj vaginalete.

Proslo je manje od godinu dana, ponovo bol u stomaku krvna slika dobra ali sedimentacija 125.

Doktor opste prakse je salje kod ginekologa opet , doticni doktro je pregleda opet rucno uzima bris za PAPU i kaze da je sa ginekoloske strane sve u redu. Bez pominjanja ultrazvuka.

Ona nastavlja da se zali na bol, ne moze da hoda. Odvodimo je privatno kod doktora koji joj nalazi tumor jajnika i tumor materice. Taj tumor je postojao jos i pre godinu dana i bio sigurno manji. sada se to prosirilo i na kosti vec.

Zanima me kome se mogu zaliti da se nesto promeni u radu tog dokora da jos neka zena ne prodje slicno kao moja mama.

I da li imam osnovu da podnesem tuzbu za nesavesno lecenje.

Hvala unapred.

 

ODGOVOR

Poštovani, svakako bismo Vam sugerirali da prije eventualnog podnošenja tužbe iskoristite mogućnosti pravne zaštite koje Vam nudi Zakon o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata F BiH.

Navedenim Zakonom je propisano da pacijent koji nije zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom, odnosno postupkom zdravstvenog ili drugog radnika zdravstvene ustanove, može podnijeti prigovor direktoru zdravstvene ustanove i na taj način pokrenuti prvostupanjski postupak u cilju zaštite Vaših prava.

Prigovor se podnosi neposredno ili pisanim putem. O podnesenom prigovoru pacijenta, direktor bez odlaganja pribavlja izjašnjenje komisije za prigovore pacijenata zdravstvene ustanove, koja utvrđuje sve bitne okolnosti i činjenice iznesene u prigovoru i to najkasnije u roku od tri dana od dana podnesenog prigovora.

Izjašnjenje komisije za prigovore se dostavlja bez odlaganja direktoru zdravstvene ustanove a direktor zdravstvene ustanove je dužan najkasnije sedam dana od dana podnošenja prigovora donijeti odluku po istom.

S poštovanjem!

Facebooktwittermail