Budimo humani! Pomozimo ZZO HNŽ-a da pronađe svoje ugovore!

Pozivajući se na Zakon o Slobodi pristupa informacijama u FBiH krajem lipnja ove godine, zatražili smo od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a da nam dostavi ugovore na temelju kojih je za svoje osiguranike ugovarao usluge u posljednje tri godine. Zatražili smo ugovore sa zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, ali i onima izvan HNŽ-a. Također smo zatražili i ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama, ugovore vezano za IT sektor, kao i odluke vezano za jednokratne transfere zdravstvenim ustanovama, kao i izvješća o namjenskom utrošku tih sredstava.

Odgovor nam je dostavljen tri mjeseca kasnije, odnosno,  putem e-maila nam je dostavljeno Rješenje kojim se naš Zahtjev odbija kao neosnovan.

Naime, ZZO HNŽ-a je utvrdio da se traženi podaci  ne nalaze u Indeks registru informacija pod kontrolom Zavoda.

Moramo priznati da smo mnogo više mašte očekivali od nadležnih u Zavodu.

Razmišljali smo, kako pomoći Zavodu da pronađe svoje ugovore, tko bi to mogao imati pod kontrolom ugovore, kad ih već Zavod nema?!

Pokrenuti akciju, pozvati građane na ulicu da zajedno tražimo ugovore kojima Zavod  u naše ime, za naše potrebe, koristeći naš novac ugovara zdravstvene i druge usluge ili uložiti prigovor i pojasniti Zavodu smisao Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBIH.

Ipak smo se odlučili na ovu drugu opciju.  Ovaj put izravno obraćajući se  direktoru Zavoda, u prigovoru smo detaljno pojasnili sve pogrešno utvrđene činjenice, pa čak i one kada je u pitanju pouka o pravnom lijeku.

Smatrali smo da će Drugostupanjsko rješenje ponuditi malo više logike, poznavanja zakona, ali upravo suprotno.

Ne samo da je direktor potvrdio da Zavod nema pod kontrolom tražene ugovore nego je dodao i da tražene informacije (ugovori ) po svojoj prirodi predstavljaju povjerljive komercijalne interese treće strane, kao i privatne podatke ugovornih strana…., te da bi se priopćavanjem takvih informacija značajno ugrozila privatnost, interesi i druga osobna prava… „

Draga gospodo, direktore, članovi Upravnog vijeća ZZO HNŽ-a (posebno Vi koji ste u ime pacijenata u Upravnom vijeću), odgovorite građanima/osiguranicima tko je treća strana, čiji su to komercijalni interesi ugroženi, a čija osobna prava i privatnost bi bili ugrožena i na koji način, ukoliko bi ugovori bili dostupni javnosti?!

Odgovorite i liječnicima na ta ista pitanja, jer smo sigurni da bi i oni vrlo rado prelistali te ugovore, da vide koliko novca i pod kojim uvjetima dolazi u njihove ustanove.

Mreža Naše društvo već je poduzela sve zakonom predviđene radnje da dođe do traženih ugovora i javno ih objavi, a onda ćemo valjda i saznati što to najviše boli naš Zavod, jesu li to ugovori sa zdravstvenim ustanovama, jednokratni transferi ili možda IT sektor. U svakom slučaju, u pitanju je nešto kronično!

Facebooktwittermail