Cihlarž: Ako je klebsiella nađena u krvi bebe ona je i uzrok sepse

ilustracija:www.dnevni-list.ba

Ukoliko je bakterija klebsiella pneumonija prodrla u bebin krvotok, onda je ona i uzročnik sepse i u konačnici bebine smrti, potvrdio je Dnevnom listu sudski vještak iz Tuzle prof.dr. Zdenko Cihlarž.

Piše: K.BošnjakDnevni list

Predočili smo mu nalaz bebe koja je u Mostaru preminula 16. kolovoza, a kod koje je klebsiella pneumonija pronađena i u krvi i u urinu i po Cihlaržu je posve neupitno da je uzročnik sepsi klebsiella pneumonija.

„Ako je u hemokulturi(HK) pronađena ta bakterija, a beba preminula od sepse, onda je sve jasno“, kazao je Cihlarž.

To je zapravo jedini medicinski stručnjak koji je bio spreman progovoriti o ovoj temi, a koji je, usput rečeno, bio vještak i na suđenju mostarskim ginekolozima.

Drugi roditelji još nemaju nalaz

Upravo u hemokulturi, odnosno krvnoj analizi bebe preminule 16. kolovoza piše da je nađena bakterija koja je i lani ubijala bebe u Mostaru. Taj nalaz se prvenstveno odnosi na ispitivanje nazočnosti bakterija u krvi, a kako hemokultura traje i po nekoliko dana, a bebe su preminule 16. i 21. kolovoza u oba otpusna pisma pisalo je da je hemokultura u izradi. Ocu bebe preminule 16. kolovoza sve je bilo sumnjivo te je tražio rezultat analize i dobio – da je beba imala bakteriju klebsiella pneumonija. To mu je uneseno i dopunjeno otpusno pismo.

„Moja je beba sigurno preminula od te bakterije, za druge ne znam i ne mogu govoriti“, kaže otac bebe preminule 16. kolovoza.

Objavili smo i ponovno objavljujemo fotografiju koju nam je poslao, a iz koje je vidno da je beba bila zaražena bakterijom, premda iz bolnice i dalje tvrde da je sve sterilno.

 

Foto: www.dnevni-list.ba

Foto: www.dnevni-list.ba

Kada su u pitanju roditelji bebe preminule 21. kolovoza oni još ne znaju rezultate hemokulture, a uvjereni su da je i njihova beba imala bakteriju, jer je preminula samo par dana iza prve.

Cihlarž podsjeća da roditelji imaju zakonsko pravo tražiti i dobiti sve bebine nalaze, te saznati koja je točno bakterija uzročnik sepse.

Ravnatelj bolnice u Mostaru jučer je, baš kao i prošle godine nakon pisanja o umiranju beba, izašao s intervjuom u istome listu kao i lani, te tvrdio da nemaju intrahospitalnu infekciju i da je sve sterilno.

Kazao je da su „tri bebe imale dovoljno dijagnoza i bez ove bakterije“.

Roditelji preminulih beba pročitali su što je rekao, a kažu da nisu iznenađeni ovakvim istupima, i da su očekivali da će se priča preusmjeriti na poteškoće majki ili beba.

Majka bebe koja je preživjela sepsu

Na društvenim mrežama javlja se sve više roditelja koji su se borili, ili su im djeca jedva preživjela nakon što su na Pedijatriji dobila ovu bakteriju.

„Ma šta nije bakterija. Sto posto je sve zaraženo i u to sam se uvjerila kad su mi rekli da ne daju malom nikakve šanse zbog sepse i plućne bakterije. Prevedemo ga u Split na intenzivnu gdje dokažu da je dobio bakteriju na Neonatologiji u Mostaru. Sve oni znaju i šute, a djeca umiru. Bogu hvala moje je preživjelo!”, kometar je majke iz online skupine Mostarske mame, a koji prenose brojni portali. Pod punim imenom i prezimenom ta majka ističe da joj sin jedva preživio nakon tromjesečne bitke sa sepsom.

U federalnom Zavodu za javno zdravstvo nemaju informaciju o ponovnom izbijanju intrahospitalne infekcije na Pedijatriji. Ravnatelj Davor Pehar ističe da Zavod sporo dobiva informacije, a da je glavna federalna epidemiologinja Jelena Ravlija koja se tim pitanjem prošle godine bavila otišla u mirovinu.

Upravo Ravlija je bila dijelom konferencije za tisak koju je lani organiziralo osoblje bolnice kako bi umirivalo javnost, nakon što je dokazano da su tri bebe preminule od klebsielle pneumonija, a druge ne samo isključivo zbog nje.

Autor: K.Bošnjak

Izvor: Dnevni list

Facebooktwittermail