HNŽ – Tko i zašto krije izvješća o prigovorima pacijenata?

Zdravstveno vijeće HNŽ-a formirano je početkom 2015. godine, a jedna od ključnih zadaća Vijeća je informirati javnost o povredama prava pacijenata. Mnogi će se upitati otkud njima te informacije. Odgovor je vrlo jednostavan – na temelju izvješća o prigovorima, koje su zdravstvene ustanove obvezne dostavljati zdravstvenom vijeću jednom u 6 mjeseci.

Zakonodavac je odlično osmislio taj mehanizam, ali je zaboravio jednu vrlo važnu stvar, a to su sankcije za zdravstvena vijeća i ministra koji dobiju te podatke, ali ih čuvaju u ladicama daleko od očiju javnosti. Jedno od tih vijeća je i Zdravstveno vijeće/ministar zdravstva HNŽ-a.

No, gdje ima volje ima i načina i Mreža Naše društvo je došla do podataka za 2015. godinu. Zašto ministar zdravstva i Zdravstveno vijeće HNŽ-a kriju te podatke, na koji način smo došli do tih informacija, što (ni)smo saznali iz izvješća, što nam je Zdravstveno vijeća HNŽ-a prije više od godinu dana obećalo, što o objavi i sadržaju izvješća misli predsjednik Zdravstvenog vijeća Širokog Brijega, pogledajte u prilogu…

 

Facebooktwittermail