Imuniglobulin

Pitanje:

Postovani,
Moj brat je obolio od multifokalne motorne neuropatije, neurolosko oboljenje koje vodi u tesku invalidnost. Bolest je vec uzela maha. Jedina terapija koja bi mogla usporiti tok bolesti du intravenozni humani imunoglobulini. Na UKCS su mu rekli da nema pravo na tu terapiju, u Fondu solidarnisti također, te da se obrati kantonalnom zavodu K Sarajevo za refundaciju. Do sada je kupio 3 terapije oko 27.000Km, ali ni feninga refundacije nije dobio. Sljedeca terapija je u augustu,ali bojim se da he becemo uspjeti kupiti. Molila bih Vas da mi odgovorite da li moj brat ima pravo na lijek koji je jedini lijek za njegovu bolest i ako ima po kom zakonu to pravo ima i ako me mozete posavjetovati na koji nacin mozemo doci do svojih prava. Unaprijed zahvalba,
S postovanjem
Armela

Odgovor:

Poštovani,

Pokušati ćemo Vam ukratko opisati  proceduru za ostvarivanje prava za  pristup sredstvima iz programa federalnog fonda solidarnosti:

1.Oboljela osoba prvo treba da se javi svom liječniku, koji će istu  uputiti u specijaliziranu ustanovu-bolnicu ili kliniku.

2.Konzilij ljekara zasjeda i određuje dijagnozu i ukoliko se ta vrsta  oboljenja nalazi u vertikalnom programu podrške iz fonda solidarnosti,  dokumentacija se upućuje Komisiji u kantonalnom zavodu zdravstvenog  osiguranja gdje je osoba evidentirana (Tuzla, Mostar, Sarajevo,  Travnik,….)

3.Komisija zavoda zasjeda svakog tjedna i daje suglasnost za liječenje  i korištenje sredstava iz fonda solidarnosti.

Osiguranika u pravo korištenja lijekova sa Liste lijekova fonda  solidarnosti uvodi Komisija za utvrđivanje prava korištenja lijekova  koju formira direktor federalnog zavoda, uz prethodnu suglasnost  federalnog ministra.

Zdravstvene ustanove koje koriste lijekove sa Liste lijekova fonda  solidarnosti dužne su se pridržavati uputstava i procedura koje  propisuje direktor Fonda, uz suglasnost federalnog ministra zdravstva.

Sredstva prikupljena na računu fonda solidarnosti koriste se za  ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu iz oblasti najsloženijih  oblika zdravstvene zaštite, odnosno najsloženijih i najskupljih  zdravstvenih usluga i lijekova (tzv. Prioretni vertikalni programi).

Odlukom o izmjenama Odluke o listi lijekova fonda solidarnosti F BiH  (Službene Novine F BiH, broj: 24/16) usvojen je prilog I. Lista  lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na  teret sredstava fonda solidarnosti F BiH u kojem su propisani i  predmetni humani imunoglobulini.

Budući da nismo stručni i ne možemo ulaziti u ocjenu medicinske  dijagnoze bolesti Vašeg brata (da li je ista propisana na listi  bolesti na osnovu koje se može odobriti korištenje humanih  imunoglobulina), nadamo se da smo Vam barem približili postupak/način  ostvarivanja prava na lijekove utvrđene na listi lijekova Fonda  solidarnosti.

S poštovanjem!

Facebooktwittermail