Mreža Naše društvo – Otvoreno (pismo) o netransparentnosti u radu ZZO HNŽ/K…

U vrijeme nove nade, obraćamo se ovim otvorenim pismom svim građanima, zdravstvenim djelatnicima i županijskim zastupnicima u HNŽ-u. Dragi prijatelji, vjerovatno ste putem medija saznali kako za javnost „ne postoje“ ugovori ZZO HNŽ-a sa zdravstvenim ustanovama. Moramo ih tražiti na Sudu, umjesto da partnerski sudjelujemo u procesima unapređenja našeg zdravstvenog sustava. Rečeno nam je kako se štite privatni komercijalni interesi treće strane pa ne možemo naše temeljne, pravne i financijske dokumente imati javno. Dragi prijatelji, u tim dokumentima piše gdje se liječimo, kako i pod kojim uvjetima.

Bez tih informacija, građani/pacijenti nemaju uvid ni kontrolu nad svojim, teško zarađenim novcem. Bespredmetno je govoriti o obimu, vrsti i kvaliteti zdravstvenih usluga, koje ZZO HNŽ/K u naše ime i od našeg novca, ugovara i plaća. Tu smo, kao pacijenti ali i kao ključni financijeri zdravstvenog sustava, teško oštećeni.

U tim dokumentima mora pisati i  koliko pojedini odjeli dobivaju novca i za koje usluge. To je temeljni dokument za sve zdravstvene djelatnike, dokument iz kojeg mogu vidjeti koliko vrijedi njihov rad, kako se tretira, na koji način mogu ostvariti svoj profesionalni i društveni status.

Iako ovi dokumenti nisu dostupni javnosti,  što u praksi znači skrivanje informacija o načinu raspodjele i nadzora utroška javnih sredstava, kreće se u ponovnu naplatu participacije u vidu markica. Iako smo objavili javno i Vama poslali na uvid sve nalaze Revizije FBiH, koja govori o nezakonitom i netransparentnom trošenju javnih  sredstava, krenulo se s distribucijom „markice“ za 2019.

Poštovane gospođe i gospodo zastupnici, osigurajte nadzor nad našim novcem, ne dopustite dodatno otimanje novca građanima. Ne može se „markica“ pravdati nedostatkom sredstava kada nismo ni naša glavna sredstva, od uplate doprinosa, stavili pod kontrolu. Grijeh je dodatno otimati novac. Zaštitite naše financijske i životne interese u zdravstvu. Ne dižite ruke protiv toga, zahtijevamo to od vas!

Dragi naši zdravstveni djelatnici, s vama smo svašta proživjeli, sve stvari koje život nosi sa sobom. U ovim temeljnim dokumentima je sve što je važno za vas, možda je vama, to još važnije nego nama, običnim pacijentima. Tražite ih na uvid zbog sebe i zbog nas. Pomozite nam da naše zdravstvo bude javno, skupa ćemo sve lakše prebroditi.

Posebno se po ovom pitanju obraćamo članovima Upravnog vijeća ZZO HNŽ/K. Imena svih članova dostupna su javnosti putem web stranice Zavoda, ali ne i informacija tko predstavlja osiguranike, a tko poslodavce i zdravstvene djelatnike.  Draga gospodo, od vas 9, vas 3 u tim foteljama sjedi kao predstavnik osiguranika.  Podržavate li Vi stavove da ugovori ne mogu biti dostupni javnosti? Je li ispravno naplaćivati umirovljenicima i nezaposlenima markice, ako se ne zna tko i na koji način troši sredstva od doprinosa?! Razmislite!

Čestitamo svima predstojeće blagdane i nadamo se puno boljoj suradnji iduće godine!

Puno zdravlja, mira, sreće i osobnog zadovoljstva, želimo svima!

Mreža Naše društvo

Marin Bago, predsjednik

Facebooktwittermail