Nedostatak opreme za novorođenčad u SKB-u Mostar

Aparat za provjeravanje sluha kod novorođenčadi u SKB-u Mostar nije u funkciji, a spomena o skorijoj nabavi još uvijek nema.

Predstojnica Odjela za ginekologiju i porodništvo, dr. med, Vajdana Tomić, već je ukazivala na ovaj problem.

“Aparat se popravljao do sada nekoliko puta i više jednostavno nema načina da ga se vrati u funkciju, ovo je veliki problem”, kazala je Tomić. Prije skoro mjesec dana kada je izišla u javnost s ovim apelom, spomenuta je i potreba za organiziranjem niza aktivnosti koje bi pomogle da se aparat nabavi, međutim, do sada nijedna akcija nije pokrenuta.

Donacija Udruge

Iako je prema njezinom mišljenju prošlo premalo vremena otkad su se obratili javnosti s problemom, da bi se aparat od 10.000 maraka nabavio, novopečenim roditeljima to zasigurno pravi problem.

Naime, velika je važnost ovog aparata, jer se mnogo puta događalo da roditelji tek nakon godine dana shvate da im dijete ima poteškoće sa sluhom.

“Sada ih šaljemo na Odjel uho, grlo, nos, ali i to je priča za sebe. Procedura je velika. Ovaj aparat je prijeko potreban bolnici”, kaže Tomić. Najavljivane aktivnosti u kojima bi se iznašla sredstva za nabavu aparata još uvijek nisu isplanirana i kako navodi doktorica Tomić, premalo je vremena i prostora da bi se pravile akcije kao i prije 12 godina kada je ovaj isti aparat nabavljen.

Međutim, nadaju se da će se opet, kao i prošli put, javiti poneka udruga koja je spremna dati donaciju.

Tako je i ovaj aparat prije sedam godina pristigao kao donacija Udruge roditelja djece s umjetnom pužnicom i drugim slušnim oštećenjima.

Bolnica je odgovorna

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a nije nadležan za nabavu medicinske opreme. Glasnogovornica Zavoda, Alenka Ban, kaže da ljudi nerijetko miješaju ovlasti Zavoda s problemima na koje nailazi bolnica uslijed nedostatka potrebne opreme.

“Zavod je taj koji plaća zdravstvenu zaštitu svojih osiguranika i usluge koje bolnice daju našim osiguranicima. Mi osiguravamo zaštitu, lijekove i ortopedska pomagala”, kazala je Ban. Tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli dobiti odgovor iz ravnateljstava bolnice o tome hoće li se ikada nabaviti novi aparat za provjeravanja sluha kod beba.

 

Izvor: Dnevni list

Facebooktwittermail