Održana tematska sjednica Zdravstvenoga vijeća grada Širokog Brijega

U srijedu je u prostorijama Gradske uprave održana tematska sjednica Zdravstvenoga vijeća grada Širokog Brijega na kojoj se raspravljalo o problemima i položaju oboljelih od tipa 1 šećerne bolesti. Na poziv predsjednika Zdravstvenog vijeća Josipa Zelenike, sjednici su nazočili predstavnici Udruge dijabetičara ŽZH, ravnatelj JZU Dom zdravlja Široki Brijeg dr. Mirko Kordić, te ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH g. Vilson Crnjac.

Vijeće je raspravljalo o najvećim problemima dijabetičara životno ovisnih o inzulinu, među kojima je kao najveći istaknut nedostatan broj trakica za kontrolu šećera, koje su na mjesečnoj razini dodatni trošak oboljenima od oko 150 KM. Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije BiH pokriva troškove nabavke aparata i trakica za kontrolu šećera oboljelima, ali do navršenih 18 godina, te nakon toga zdravstveni sustav zanemaruje oboljele od šećerne bolesti, te su takoreći prepušteni sebi. Predstavnici dijabetičara ističu da su trakice za kontrolu šećera izuzetno nekvalitetne, te da ne prikazuju stvarnu razinu šećera u krvi, u prilog tome navode i mnoge primjere.

Zdravstveno vijeće primilo je na znanje odluku Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH iz veljače o dodatnim trakicama za kontrolu šećera, točnije 50 trakica mjesečno, a djeca i mladi do 18 godina dobiti će dodatnih 50 trakica mjesečno neovisno o ranijim odlukama Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije BiH. Ovu vijest pozdravili su i predstavnici Udruge dijabetičara ŽZH.

Također, Vijeće preporučuje oboljelima od „Diabetes Mellitus tip 1“ da u slučaju nedostatnih količina inzulina posjete subspecijalista dijabetologa te zatraže promjenu, odnosno povećanje inzulinske terapije.

Zdravstveno vijeće pokrenut će inicijativu za kontrolu kvalitete trakica za mjerenje šećera, putem nadležnih institucija koje reguliraju tržište zdravstvenim preparatima u Bosni i Hercegovini, u čemu očekujemo široku podršku i drugih zdravstvenih vijeća te stručnih nevladinih organizacija.

Facebooktwittermail