Padaju cijene lijekova

Nakon godina političkih opstrukcija, ali i pritisaka i nečasnih radnji interesno povezanih farmaceutskih lobija, izgleda da je konačno sazrio trenutak usvajanja pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova u BiH, od čijeg bi stupanja na snagu građani BiH imali apsolutnu korist.

Naime, pune tri godine ovaj pravilnik, koji je utvrdila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, a nakon određenih izmjena i sugestija resornih entitetskih ministarstava, kupi prašinu po ladicama Vijeća ministara BiH. Ipak, svaki pokušaj novinara Nezavisnih novina da otkriju konkretna imena pojedinaca, u lancu odgovornosti najodgovornijih za opstrukcije i kočenje usvajanja ovog iznimno značajnog dokumenta, nailazio je na zid šutnje.

Moć farmaceutskih lobija

Jesu li farmaceutski lobiji u ovoj državi toliko moćni da su godinama uspijevali zaustavljati akt koji znači mnogostruko pojeftinjenje lijekova i bolju kontrolu cijena na tržištu, pokazati će vrijeme. No, u ovom trenutku sve upućuje na to da novi resorni ministri, Adil Osmanović, Dragan Bogdanić i Vjekoslav Mandić, istinski žele obraniti interes građana BiH.

Sva trojica su, naime, apsolutno spremna da se ova priča okonča.

“Ja ću inzistirati da Vijeće ministara što prije stavi na dnevni red i usvoji pravilnik kako bi on konačno stupio na snagu, s obzirom na to da njegovim neusvajanjem građani BiH trpe najveću štetu i plaćaju najveću cijenu”, ističe Osmanović, novi ministar civilnih poslova BiH, navodeći da je nedopustivo da pravilnik stoji u Vijeću ministara čak od 25. svibnja 2012. godine!

“Poslane su određene primjedbe od strane Ministarstva zdravstva FBiH, kao i primjedbe Ministarstva zdravlja RS, a na sjednici Vijeća ministara, održanoj 22. siječnja 2014, razmatran je prijedlog pravilnika, međutim sve je ostalo na tome”, kaže Osmanović te otkriva da je tada sve odgođeno na inicijativu Damira Hadžića, koji je bio SDP-ov ministar komunikacija i prometa u prethodnom sazivu Vijeća ministara.

“On je tražio da se određene primjedbe federalnog Ministarstva zdravstva unesu u pravilnik”, dodaje Osmanović.

S obzirom na to da Hadžić dolazi iz iste stranke (SDP) kao i Rusmir Mesihović Šanko, prethodni ministar zdravlja u Vladi FBiH, bit će zanimljivo saznati koji su to krupni razlozi zaustavili izglasavanje akta koji znači bukvalno život za mnoge bh. obitelji.

Konsenzus među entitetima

Prema riječima Dragana Bogdanića, ministra zdravlja u Vladi RS, u ovom trenutku i u entitetskim ministarstvima postoji apsolutni konsenzus za usvajanje pravilnika.
“Na prvom sastanku s kolegom Vjekoslavom Mandićem dogovorili smo da ovo pitanje mora biti što prije riješeno, jer pravilnik pojeftinjuje lijekove u BiH!

Donošenjem pravilnika će se riješiti pitanje cijena, ali tu je i pitanje imenovanja novog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, jer je sadašnjoj direktorici davno istekao mandat”, kaže Bogdanić.

Na pitanje je li mu poznato tko je i zbog čega godinama opstruirao izglasavanje ovog dokumenta, odgovara “da se uvijek nalazio neki razlog na sjednicama Vijeća ministara”.

Identičan stav ima i Vjekoslav Mandić, novi ministar zdravlja FBiH, koji opstruiranje donošenja pravilnika smatra nedopustivim.

“Zajednički stav kolege Bogdanića i mene je da se mora žurno intervenirati. Pravilnik mora biti usvojen, jer je nedopustivo njegovo kočenje. Ali, isto tako, vi znate da je istekao i mandat Vijeću Agencije i direktorici, a i to ćemo se zapitati i vidjeti o čemu se radi. Dakle, ništa nije slučajno”, zaključuje ministar Mandić.

Uloga stranih proizvđača

Sama Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove, kaže da ne zna prave razloge neusvajanja pravilnika, niti može o njima da govori, iako potvrđuje sve riječi ostalih sugovornika.

“Nakon svega što se dogodilo, onda se pojavilo Udruženje stranih proizvođača, sa svojim primjedbama na pravilnik, a zbog zemalja odakle dolaze i carinskih propisa koji su kod nas drugačiji nego u zemljama u okruženju”, ističe Grubiša.

Drugim riječima, u proteklih nekoliko godina država je pala na koljena pred farmaceutskim lobijima, zahvaljujući “zainteresiranim” pojedincima. Kakav će odgovor imati nova struktura vlasti – pokazat će već narednih nekoliko mjeseci.

 

Autor: Almedin Šišić

Izvor: Nezavisne novine

Facebooktwittermail