Pogrešna terapija

Pitanje:

Poštovani, živim u Sarajevu, rođena 1952. godine, imam veliki zdravstveni problem koji je teško i komplikovano na ovaj nacin opisati, dijagoze su: Tumor HORDOMA u sakrumu  od 1996, godine koji je u progresiji i dostigao velicinu 15×13 cm. i pravi niz drugih problema, greškom našeg konzilija u Kliničkom centru u Sarajevu obavljeno zracenje bezuspješno jer po mišljenju ljekara iz Zagreba ta vrsta tumora ne reaguje na radioterapiju  i prouzrokovalo polineuropatiju i totalnu inkontinenciju, te veliki broj snimanja na CT-u kada ne znaju šta da rade samo kažu snimite CT kukova, karlice, male zdjelice, LS kicme i tako s oproštenjem šutanje koje je trajalo i  traje inenzivno 5 godina.

Sada sam dovedena do zida sa bolovima u kukovima do tbana i ne znam gdje više tražiti pomoc jer jedni kažu nije operabilno, drugi kažu može se parcijano odraditi itd itd duga prica. Moram napomenuti da su svi ti ljekari prepisivali svoju terapiju isprobali niz lijekova od raznih anelgetika do trodona ali 24 sata bolovi su prisutni. Poštovani, to je ukratko posavjetujte me šta raditi dalje. Takođe moram vam reci da sam penzioner koji je 40 godina radio i uolacivao ne mali novac za PIO. S poštovanjem

Odgovor:

Poštovana,

Budući da nismo liječnici i ne možemo ulaziti u ocjenu Vašeg  medicinskog stanja koje ste naveli u Vašem upitu, možemo Vas uputiti  na mogućnosti pravne zaštite koje Vam nudi Zakon o pravima, obvezama i  odgovornostima pacijenata F BiH.

Navedenim Zakonom točnije člankom 41. je propisano da pacijent koji  nije zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom, odnosno postupkom  zdravstvenog ili drugog radnika zdravstvene ustanove, može podnijeti  prigovor direktoru zdravstvene ustanove i na taj način pokrenuti  prvostupanjski postupak u cilju zaštite Vaših prava.
Prigovor se podnosi neposredno ili pisanim putem. O podnesenom  prigovoru pacijenta, direktor bez odlaganja pribavlja izjašnjenje  komisije za prigovore pacijenata zdravstvene ustanove, koja utvrđuje  sve bitne okolnosti i činjenice iznesene u prigovoru i to najkasnije u  roku od tri dana od dana podnesenog prigovora.
Izjašnjenje komisije za prigovore se dostavlja bez odlaganja direktoru  zdravstvene ustanove a direktor zdravstvene ustanove je dužan  najkasnije sedam dana od dana podnošenja prigovora donijeti odluku po  istom.

Ako smatrate da je Klinički centar u Sarajevu, odnosno njihovo  osoblje, učinilo propust prilikom postavljanja Vaše dijagnoze ili  propisivanja pogrešne terapije, za istu svakako možete podnijeti  prigovor kako biste ostvarili Vaša prava.

S poštovanjem!

Facebooktwittermail