SBK/Ž – Ministar zdravstva i načelnici općina krše prava pacijenata!

Zdravstvena vijeća predstavljaju jedini  mehanizam civilne kontrole nad sektorom zdravstva, a odgovorni za njihovu uspostavu su izravno općinski načelnici, odnosno, ministri zdravstva.

Kada je u pitanju SBŽ i uspostava zdravstvenih vijeća, Mreža Naše društvo je s ciljem informiranja javnosti i podizanja svijesti o značaju i ulozi zdravstvenih vijeća posjetila Bugojno, Kiseljak i Travnik  i održala tematske okrugle stolove. Cilj nam je bio na jednom mjestu okupiti predstavnike vladinog i nevladinog sektor koji su ujedno potencijalni članovi zdravstvenih vijeća. Pozivi za sudjelovanje upućeni su i svim načelnicima, kao i ministru zdravstva, ravnateljima domova zdravlja, nadležnih zavoda itd.

Rasprave na okruglim stolovima bile su vrlo konkretne i na momente vrlo žustre, što je ujedno najbolji pokazatelj da problema u zdravstvu ove županije ima i  da su preporuke, sugestije i kvalitetne evaluacije i tek kako potrebne, a to je  upravo ono čime bi se trebala baviti zdravstvena vijeća. Kada se uzme u obzir činjenica da je u radu zdravstvenih vijeća obvezno sudjelovanje i predstavnika pacijenata dođe se do zaključka da su zdravstvena vijeća jedini mehanizam civilne kontrole u sustavu zdravstva, odnosno, jedini način da se u kreiranju zdravstvene politike uključe i pacijenti.

Želimo istaći da smo prije održavanja okruglih stolova, svim općinama i Ministarstvu zdravstva SBŽ poslali zahtjeve sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama i zatražili informaciju imaju li formirano zdravstveno vijeće. Nakon toga smo održali okrugle stolove, snimali i emitirali priloge i video ankete, te ponovno uputili zahtjeve/dopise i zatražili da se načelnici/ministra izjasne kada planiraju formirati zdravstveno vijeće.

U nastavku pogledajte koji načelnici su ispunili svoju obvezu i formirali zdravstveno vijeće, koji su dali konkretno obećanje, a koji uopće nisu odgovorili na naš dopis

OPĆINA KREŠEVO– Načelnik nije odgovorio na dopis

OPĆINA TRAVNIK – Načelnik nije odgovorio na dopis

OPĆINA DONJI VAKUF – U dopisu koji smo dobili,  načelnik Huso Sušić navodi da je Općinsko vijeće na prijedlog načelnika formiralo Zdravstveno vijeće 2013. godine. Vijeće ima 5 članova, mandat traje 4 godine. Javni poziv nije dostavljen, a dostavljena nam je Odluka o imenovanju članova Zdravstvenog vijeća Općine Donji Vakuf. Nismo dobili informacije o konkretnim aktivnostima ovog zdravstvenog vijeća, a posebno je zanimljivo da o njihovom radu nisu znali više detalja ni sudionici na okruglim stolovima koje smo održali u SBŽ. U svakom slučaju, prema informacijama koje su nam dostavljene mandat ovog vijeća istekao je u ovoj godini, a ukoliko vas zanima tko su bili članovi u protekle 4 godine,  imena potražite na sljedećem linku: www.pravapacijenata.ba/provjerite-svog-nacelnika-sbk/huso-susic-nacelnik-opcine-donji-vakuf/

OPĆINA NOVI TRAVNIK – „Do kraja ove godine planiramo formirati općinsko zdravstveno vijeće“ – ovo obećanje dao je načelnik Općine Novi Travnik 08.09.2016.godine. Nažalost, još uvijek nismo dobili potvrdu da je ovo obećanje ispunjeno.

OPĆINA GORNJI VAKUF – USKOPLJE – Načelnik nije odgovorio na dopis

OPĆINA KISELJAK – Načelnik nije odgovorio na dopis

OPĆINA BUGOJNO – Načelnik nije odgovorio na dopis

OPĆINA BUSOVAČA – Iz Općine Busovača smo dobili e-mail u kojem su nas informirali da je „načelnik Općine Busovača donio odluku o pokretanju postupka o formiranju zdravstvenog vijeća“. Ova informacija nam je dostavljena 15.09.2016.godine. Nažalost, ušli smo u 2018.godinu, ali još uvijek nismo dobili informaciju da je u Općini Busovača formirano zdravstveno vijeće

OPĆINA JAJCE – Načelnik nije odgovorio na dopis

OPĆINA FOJNICA – Načelnik nije odgovorio na dopis

OPĆINA VITEZ – Načelnik nije odgovorio na dopis

OPĆINA DOBRETIĆI – Načelnik nije odgovorio na dopis

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA SBŽ-a – Ministar nije odgovorio na dopis

Kao zaključak, možemo reći da  načelnici općina u SBŽ-u nisu pokazali razumijevanje za probleme u zdravstvu  u svojim općinama. Ono čega moraju biti svjesni je činjenica, da su izravno odgovorni za blokiranje mehanizma kojim se osigurava sudjelovanje pacijenata u kreiranju zdravstvene politike. Također, blokiraju javnost i mogućnost evaluacije prigovora pacijenata, jer upravo zdravstvenim vijećima sve zdravstvene ustanove obvezne su dostavljati svoja izvješća o prigovorima.

A što reći za ministra zdravstva, koji sukladno zakonskim rješenjima nema ni obvezu objavljivanja javnog poziva, nego izravno ima ovlasti imenovati zdravstveno vijeće, a to ne uradi.

Ako je doista ima istine u poslovici „Tko hoće nešto učiniti nađe način, tko neće, nađe opravdanje“, što se može reći za sve one koje se ne potrude čak ni pronaći opravdanje, u ovom slučaju, ne potrude se ni odgovoriti na upit/dopis.

Pozivamo Vas da posjetite naš portal i pogledate stanje u SBŽ-u ali i drugim županijama kada je u pitanju uspostava zdravstvenih vijeća.

Image is not available
Image is not available
Image is not available

detaljnije

IMA DUŽNOST FORMIRATI
ZDRAVSTVENO VIJEĆE LOKALNE
SAMOUPRAVE/KANTONA/FEDERACIJE

NAČELNIK/GRADONAČELNIK/MINISTAR

JEDINI MEHANIZAM CIVILNE
KONTROLE ZDRAVSTVENOG
SEKTORA

ZDRAVSTVENO VIJEĆE

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Slider
Facebooktwittermail