SKB Mostar – Klebsiella nađena i u predrađaoni, a Kvesić za smrt beba optužio bebe

FOTO: www.dnevni-list.ba

Nakon dvomjesečne šutnje i negiranja bolničke infekcije i postojanja bakterije klebsiella pneumonija, a pritisnuta izvješćem Federalne uprave za inspekcijske poslove i pisanjem našeg Dnevnog lista, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru priznala je da su ljetos preminule bebe bile zaražene klebsiellom.

Umjesto da ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić i šefica Pedijatrije Vesna Brkić upute javnu ispriku roditeljima zbog izjava da je u bolnici sve sterilno i ponude ostavke, za smrt beba u Mostaru optužili su same bebe.

Ponavljali su priču s lanjske konferencije za tisak, da su bebe bile niske porođajne težine, imale i druge dijagnoze, a što smo i očekivali. Na konfuznoj konferenciji za tisak davali su oprečne izjave, da su bebe imale teške dijagnoze, a bakterija bila šesta stvar koja ih je dokrajčila. Da bi možda bila žive, a možda i ne da nisu imala bakteriju!?

Bebe su krive

Također, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru novinarima je govoreći o smrti beba govorio da su one bile nedonoščad, težine od 1,8 do 2 kg, a beba preminula 16. kolovoza imala je 2880 grama, dok je beba preminula 21. kolovoza imala 2800 grama. Dakle, radilo se o dječacima koji su imali skoro tri kilograma. Kilogram umanjiti težinu djeteta koje ima sveukupno tri kilograma nije mala stvar. „Bebe su uvijek umirale, pogotovo kad se ranije rode“, kazao je Kvesić koji je pričao mnogo i o statistici, govoreći da umiranje beba u Mostaru ne odudara od umiranja beba u drugim gradovima.

Upitan zašto su izjavljivali da je sve sterilno dok je u bolnici bila zaraza Kvesić je rekao da to u tome trenutku nisu imali nalaz hemokultura, što svakako nije istina. 15. rujna u intervjuu Večernjem listu Ante Kvesić je rekao sljedeće:

“Mi trenutačno nemamo intrahospitalnu infekciju ni na pedijatriji niti bilo kojem drugom odjelu bolnice… Od šest brisova rađenih kod jedne bebe, svih šest je sterilno. Isto je i s druge dvije bebe. One su imale dovoljno drugih dijagnoza i bez ove bakterije te su, nažalost, sve tri umrle“, kazao je između ostalog.

Hemokultura beba preminulih sredinom kolovoza bila je gotova par dana iza smrti, oko 20. kolovoza, a što je evidentirano i u otpusnim pismima beba, koja smo objavljivali. Intervju je bio dvadeset dana kasnije, te je nemoguće da ravnatelj nije znao za infekciju u trenutku kada je kazao da je sve sterilno. Pa i kad smo objavljivali nalaze i hemokulture za dvije bebe, koje je izdala njegova bolnica, Ante Kvesić je govorio da je sve sterilno!?, baš kao i šefica Pedijatrije Vesna Brkić, a preko Ureda za odnose s javnošću nisu željeli dati odgovor jesu li bebe bile zaražene.

Roditelji preminulih beba kažu da su ono što je se moglo čuti na konferenciji za tisak patološke laži, a roditelji dječaka preminulih sredinom kolovoza kažu da njihova djeca nisu imala nikakve teške dijagnoze, već su bila zdrava, a sepsa i smrt su nastupili zbog bakterije.

Prijavili kad je već kasno

Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru s mjesec i pol dana zakašnjenja prijavila je Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a da je osam beba imalo bakteriju klebsiella pneumonija, potvrdio je za Dnevni list direktor Zavoda za javno zdravstvo Eniz Čolaković. Dodaje da je prvi slučaj evidentiran početkom kolovoza, a bolnica je prijavila infekciju tek 27. rujna, kada je inspekcija ušla u bolnicu. Po postojećim zakonima infekcija se mora prijaviti odmah, a ne onda kada je sve prošlo i kada se više ništa ne može učiniti, objasnio je Čolaković.

U tom smislu,  županijski sanitarni inspektor podnio je prekršajni nalog kojim se izriče novčana kazna odgovornoj osobi i zdravstvenoj ustanovi za ne prijavljivanje zaraznih bolesti sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti  i propisima donesenim temeljem ovog zakona.

Bakterija i na “Ginekologiji”

Nakon što je javnost u Hercegovini upoznata sa činjenicom da je osam beba bilo zaraženo bakterijom klebsiella pneumonija, od čega su četiri preminule, jučer se pojavila informacija da je bakterija pronađena i u rodilištu. Bakterija nije samo slučaj s bebama koje su ležale na Pedijatriji, već je nađena i na odjelu gdje se porađaju žene, te ju je mogla pokupiti svaka rođena beba.

Iz Vlade HNŽ-a, jučer su priopćili da je 19. kolovoza 2016. na uzorku brisa korita u predrađaoni na Klinici za ginekologiju  i porodništvo  utvrđen pozitivan nalaz na bakteriju  Klebsiellu pneumoniae, te je županijski sanitarni inspektor koji je sudjelovao u nadzoru u bolnici naložio hitnu dezinfekciju.

Odgovornoj osobi – ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar  jučer je iz Ministarstva zdravstva HNŽ naloženo da u Klinici za ginekologiju  i porodništvo  ODMAH izvrši dezinfekciju instrumenata, pribora i okoline, sterilizaciju opreme i pribora za medicinske postupke, provedbu preventivnih i specifičnih mjera, te mikrobiološku kontrolu žive i nežive sredine i druge mjere sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, a kojega se nisu pridržavali.

Upravo to ministarstvo zatražilo je inspekcijski nadzor u bolnici od Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je utvrdila da je osam beba bilo zaraženo klebsiellom, od čega su četiri preminule.

Piše: K.Bošnjak

Izvor. Dnevni list

Facebooktwittermail