Sveučilišna klinička bolnica Mostar na (ne)usluzi pacijentima, kroničan nedostatak glavne medicinske opreme

Problem nedostatka medicinske opreme u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tema je o kojoj se priča već duže vrijeme, no još uvijek nema željen ishod. Uređaj za provjeravanje sluha kod novorođenčadi nije u funkciji već više od tri mjeseca, mamografski uređaj ne radi još od rujna, a prema zadnjim informacijama naših čitatelja, i uređaj za razbijanje kamenca u bubrezima je izvan uporabe.

Nema opreme

U nedavnim medijskim istupima, predstojnica Odjela za ginekologiju i porodništvo dr. Vajdana Tomić ukazivala je na problem nedostatka uređaja za provjeravanje sluha kod novorođenčadi kazavši kako je prijeko potrebno napraviti akciju u kojoj će se skupiti potrebni novac za kupnju uređaja.

Od tada je prošlo nekoliko mjeseci, a uređaja  još uvijek nema.

Njegova važnost ogromna je za novopečene roditelje jer, kako navodi liječnica Tomić, znalo se događati da roditelji probleme sa sluhom kod djeteta otkriju tek kad ono ima godinu ili dvije.

Postojeći uređaj Kliničke bolnice je donacija Udruženja roditelja djece s umjetnom pužnicom i drugim slušnim oštećenjima i nekoliko puta je bio popravljan.

Mogućnost popravka više ne postoji i nužan je novi uređaj čija se cijena kreće oko 10.000 konvertibilnih maraka.

Neispravan mamograf

No, ovaj uređaj izgleda benigno naspram problema zvanog mamograf.

Podsjetimo, još od rujna mjeseca mamografski uređaj nije u funkciji i nema spomena o skorijoj nabavi novog. Brojni apeli građana i udruženja čiji je cilj briga i zaštita onkoloških pacijenata išli su bezuspješno na bolničku adresu. Udruženje “Novi pogled” iz Mostara, koje je uz pomoć svojih članica nekoliko puta izlazilo u medije s ovom problematikom, navodi da čekaju uspostavu nove županijske vlasti kako bi ministru zdravstva još jednom iznijeli ovaj problem.

Kada je u pitanju broj oboljelih od raka dojke, u HNŽ-u je tijekom devet mjeseci prošle godine registrirano 55 pacijenata, od toga tri muškarca, koji se redovito suočavaju s nedostatkom potrebne medicinske opreme pa i prijeko potrebnih lijekova.

Nedostatak lijeka citostatika na Onkološkom odjelu problem je koji se pojavljuje gotovo svake godine. “Nedostatak mamografa problem je koji zahvaća i velik dio zapadne Hercegovine s obzirom da u ZHŽ-u postoji po jedan u Ljubuškom i Grudama, ali i oni su trenutačno izvan funkcije”, kazala je Radica Lasić, predsjednica Udruge “Narcis” iz Širokog Brijega. Onkološki pacijenti ili pacijenti kojima je nužan mamografski pregled to moraju učiniti kod privatnika ili u RMC-u “Safet Mujić”, gdje se na pregled čeka više od godinu dana. Da to ipak nije kraj problema, govore nam i brojni pozivi naših čitatelja koji se žale da uređaj za razbijanje kamenca također nije u funkciji.

Nažalost, povratnu informaciju o eventualnom popravku spomenutih uređaja ili nabavi novih još uvijek nismo dobili. Iz SKB-a Mostar jučer nismo uspjeli dobiti informaciju hoće li i kada će spomenuti uređaji biti stavljeni u funkciju.

Autorica: Tea Bašić

Izvor: Dnevni list

Facebooktwittermail