U Hitnu pomoć KS-a najviše dolaze pacijenti koji nisu životno ugroženi

Iako je posao Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a pružanje hitne medicinske pomoći pacijentima koji su životno ugroženi, medicinski timovi ove ustanove sve više su opterećeni upravo pacijentima koji nisu hitni i vitalno ugroženi.

PIŠE: Emira ASOTIĆ

Želeći što prije obaviti pregled, građani se prije odlučuju otići do Hitne, znajući da će ih tamo u svako doba dana primiti i pružiti im pomoć, ne shvatajući da na taj način doktorima oduzimaju dragocjeno vrijeme za možda životno ugroženog pacijenta.
Nestrpljivi

– Bukvalno nas zagušuju pacijenti koji zbog bolesti ni po kojem osnovu ne pripadaju našoj ustanovi. Oko 80 posto pacijenata, koji od nas traže pomoć, treba ustvari da se obrate svom porodičnom doktoru u domu zdravlja ili ambulanti. Šta je uzrok tome, teško je reći, ali nekada je to i do samih pacijenata koji zbog svoje nestrpljivosti ne žele da čekaju termin koji su dobili za pregled kod porodičnog doktora. Žele sve na brzinu da obave i onda dođu u Hitnu pomoć, što dodatno opterećuje naše timove i povećava nam troškove, pojašnjava nam Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a.

Ona ističe da su iz ovog razloga njihovi timovi na ivici izdržljivosti, zbog čega apeluje na građane da koriste usluge svojih odabranih doktora u domovima zdravlja, kako bi Hitna mogla blagovremeno i adekvatno odgovoriti i pružiti vrhunsku uslugu životno ugroženim pacijentima.

– Jedan doktor ne može pregledati u ambulanti 150 pacijenata. To je prosto nemoguće. A s druge strane, ne možemo povećavati broj kadra da bi radili posao porodične medicine ili domova zdravlja. Za našu osnovnu djelatnost mi imamo dovoljno ljudskih i materijalno tehničkih resursa, ali preveliki je pritisak onih koji nam dođu sa nekim manjim tegobama, za šta uslugu mogu dobiti kod svog doktora, navodi Softić-Taljanović.

Nabavka aparata

Prema njenim riječima, postoji plan o povećanju broja uposlenih i to u novootvorenim punktovima Hitne pomoći koji rade 24 sata u Hadžićima, Vogošći i Ilijašu. Također, u ovoj godini planirana je nabavka novih aparata, ambulantnih vozila i opreme za rad.

– Na ovim punktovima trebali bi uposliti novi kadar, ali to će sve zavisiti od našeg finansijera Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a. Što se tiče opreme, mi radimo sa visoko sofisticiranom opremom i stalno je zanavljamo. Tu držimo svjetski i evropski standard. U ovoj godini planirali smo nabaviti četiri defibrilatora. To su aparati koji nam služe i za dijagnostiku i za terapiju u slučaju srčanog zastoja ili poremećaja rada srca. Sredstva za to nam je odobrio Zavod. Nedavno smo dobili od humanitarnog udruženja Most povjerenja i kuvajtskog ambasadora respirator. To je aparat koji diše umjesto pacijenta, a može se koristiti za odrasle, djecu i bebe. Mi smo planom naših javnih nabavki mnogo toga planirali, ali vidjet ćemo kakva će biti ekonomska situacija i koliko ćemo moći da isfinansiramo tu nabavku. Zadnje četiri godine smo zaista uspješno realizirali naše planove i potrudit ćemo se da tako bude i ove godine, naglasila je Softić-Taljanović.

 

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebooktwittermail