AUDIO – U Livnu održan okrugli stol na temu ” Uloga zdravstvenih vijeća u unaprijeđenju prava pacijenata”

Cilj okruglog stola je bio kroz promociju uloge zdravstvenih vijeća u teoriji i praksi, skrenuti pozornost na važnost uspostave partnerskih odnosa u sustavu zdravstva i formiranje zdravstvenih vijeća na području Hercegbosanske županije ( Kanton 10).

Poslušajte što su kazali Marin Bago, predsjednik mreže Naše društvo, Ajiša Jarebica, punomoćnik Županijske bolnice u sudskim postupcima, Slavica Gotovac, predsjednica Uduge žena oboljelih od raka dojke Bistrica, sestra Aneta Anđelić, glavna sestra u DZ Glamoč i dr. Lepa Milošević.

Izvor: Radio Studio N

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati analize trenutnog stanja vezano za formiranje zdravstvenih vijeća u kantonu 10, te prikazan edukacijski film koji detaljno pojašnjava ulogu i način formiranja zdravstvenih vijeća općenito.Zbog čega zdravstvena vijeća nisu zaživjela u praksi? Što o tome misle predstavnici nevladinog sektora? Koje su ključne nadležnosti zdravstvenih vijeća? Što o svemu misle građani?, samo su neka od pitanja koja su postavljena sugovornicima i građanima u filmu, a to su ujedno i teme o kojima se pokrenula javna rasprava na ovom okruglom stolu.

U izjavi za Fenu, direktor udruge ” Građanski centar “, Nihad Behrem, kazao je da je svrha ovog okruglog stola, kao i cijelog projekta , da se podigne svijest pacijenata na način da se ukaže na postojanje određenih mehanizama koji nisu zaživjeli u praksi, a to su upravo zdravstvena vijeća koja bi trebala biti most između javnosti i i zdravstvenih ustanova”

– Građani nisu svijesni da svaki mjesec neizravno plaćaju velike iznose za zdravstvo, a izravnije je  da neko odvaja 300 do 500 KM fizički, i tada bi se itekako zapitali kakvu uslugu dobijaju, na što imaju pravo i je li to sve po zakonu, istaknuo je direktor udruge ” Građanski centar “, Nihad Behrem

Izvor: bhpress.ba

 

Facebooktwittermail