Ukoliko se razbolite na odmoru, vratite se kući pa u doktora

www.pravapacijenata.ba

Unatoč ovjerenoj zdravstvenoj iskaznici i važećoj „markici“ brojni osiguranici s područja HNŽ-a ovoga ljeta su platili liječnički pregled, jer su ga zatražili u domovima zdravlja kojima ne pripadaju.

Naime, kako je sezona godišnjih odmora, brojni Mostarci borave u drugim gradovima županije, primjerice Neumu, gdje se pregled plaća, ukoliko se ne radi o hitnom slučaju. Tema se aktualizirala i na društvenim mrežama, gdje osiguranici otvoreno negoduju jer su za vrijeme ljetovanja morali platiti pregled, premda se radi o istoj županiji.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ kazali su da je sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH za osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ kao i osiguranike svih drugih zavoda u F BiH primarna zdravstvena zaštita organizirana na način da je korisnicima (osiguranicima) dostupna u općini njihovog prebivališta.  Izuzetak je samo kada se radi o hitnim slučajevima, pojasnila je i Alenka Ban, glasnogovornica ZZO HNŽ.

„U slučaju da je osiguraniku potrebna zdravstvena zaštita kada se nalazi izvan svog mjesta prebivališta, odnosno u drugoj općini unutar županije osiguranik može koristiti hitnu medicinsku pomoć koja je obvezujuća i besplatna za sve osiguranike iz pripadajuće županije“, kazala je.

Međutim, ako se radi o običnijem pregledu, on se van mjesta prebivališta plaća.

„Ukoliko su osiguraniku potrebne specijalističko – konzultativne ili dijagnostičke pretrage liječnik u hitnoj medicinskoj pomoći osiguranika treba upoznati kako iste može uraditi u svojoj općini prebivališta putem svog izabranog liječnika, a na teret sredstava Zavoda ili kod liječnika specijaliste u općini u kojoj se osiguranik trenutno nalazi, ali uz osobno plaćanje“, pojasnili su iz Zavoda.

Dakle, ako ste u nekom drugom gradu županije na odmoru, a imate dijete sa povišenom temperaturom, grloboljom ili zuboboljom dobro se raspitajte koliko koštaju pretrage i mogu li one sačekati dok se na vratite kući. U protivnom budite spremni platiti pregled i nalaze.

Piše: K.Bošnjak

Izvor: Dnevni list

 

Facebooktwittermail