Vrećice za kolostomu

Pitanje:

Poštovani,

Moja svekrva je prije 2 godine imala operaciju  debelog crijeva i od tada ima trajnu stomu. Komisija joj je odredila  45 vrećica mjesečno odnosno 135 vrećica kvartalno.

Prije izvjesnog vremena broj vrećica je umanjen na 108 a za period  od 01.04.2016. godine rekli su joj da ima pravo samo na 22 vrećice  mjesečno odnosno da zavod snosi 80 KM mjesečno.

Ona i svekar žive od 380 KM mjesecno a obzirom da je u pitanju  karcinom debelog crijeva stolicu ima nekad jedan put a ponekad tri  puta dnevno. Vrecice kostaju priblizno 4 KM po komadu sto znaci da  joj minimalno za dodatne vrecice treba 50-60 KM mjesecno. Molim vas  da nas uputite kome da se obratimo da bi joj vratili pravo bar na  tih 108 vrecica tromjesecno. Pisali smo i na zzo ali nismo dobili  nikakav odgovor.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 

Odgovor:

Poštovana/i,

Visina sudjelovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja u troškovima nabave  ortopedskih i drugih pomagala propisuje se Odlukom o visini  sudjelovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja u troškovima nabave  ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru  obveznog zdravstvenog osiguranja za svaku županiju zasebno. U svome  upitu niste naveli o kojoj se županiji u Vašem slučaju radi.

Zato ćemo, po svome nahođenju, izložiti rješenje za  Hercegovačko-neretvansku županiju.

Spomenutom odlukom, koju je Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog  osiguranja HNŽ-a donijelo 3.2.2015. godine i njenim izmjenama i  dopunama iz 7. mjeseca 2015. godine, člankom 1. u grupi pod rednim  brojem 21. “Sanitarne sprave i pomagala”:

21.3. Vrećice za kolostomu s podlogom, l mjesec, 100,00
21.3.1 Vrećiice za kolostomu – jednodjelne, l mjesec, 80,00

propisan je iznos sudjelovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja mjesečno.

Odluku, kao i pripadajuće izmjene i dopune, dostavljamo Vam u prilogu:

 

 

 

U Vašem slučaju nije postupljeno protupravno, nego sukladno navedenoj  odluci, tako da ne postoji način na koji biste ostvarili veći iznos  naknade od propisanog.

S poštovanjem!

 

 

Facebooktwittermail