Županija Posavska – Ministar zdravstva i načelnici općina krše prava pacijenata!

Zdravstvena vijeća predstavljaju jedini  mehanizam civilne kontrole nad sektorom zdravstva, a odgovorni za njihovu uspostavu su izravno općinski načelnici, odnosno, ministri zdravstva.

Kada je u pitanju Županija Posavska i uspostava zdravstvenih vijeća, Mreža Naše društvo je s ciljem informiranja javnosti i podizanja svijesti o značaju i ulozi zdravstvenih vijeća, u lipnju 2017.godine posjetila Orašje i održala tematski okrugli stol. Cilj nam je bio na jednom mjestu okupiti predstavnike vladinog i nevladinog sektora, koji su ujedno potencijalni članovi zdravstvenih vijeća.

Kroz raspravu na okruglom stolu predstavnici nevladinih organizacija, zdravstvenih ustanova, nadležnog ministarstva, Crvenog križa i Zavoda zdravstvenog osiguranja ukazali su na mnogobrojne probleme u funkcioniranju sustava zdravstva u Županiji Posavskoj. Načelnici općina nisu se odazvali na naš poziv.

Nakon medijske kampanje, ponovno smo se pismeno obratili načelnicima i ministru zdravstva i zatražili da se konkretno izjasne o svojim planiranim aktivnostima vezano za formiranje zdravstvenih vijeća.

Nažalost, moramo konstatirati, da su nadležni u potpunosti ignorirali naše dopise, nisu se ni potrudili uputiti bilo kakav odgovor.

Upravo zbog toga su njihova imena i slike na mapi načelnika i ministara označena crvenom bojom https://www.pravapacijenata.ba/provjerite-svog-nacelnika-zp/.

Za formiranje zdravstvenih vijeća izravno su nadležni i odgovorni općinski načelnici i ministri zdravstva. Svi oni koji nisu ispoštovali svoju zakonske obveze po tom pitanju, ujedno su odgovorni za blokiranje jedinog mehanizma kojim se osigurava sudjelovanje pacijenata u kreiranju zdravstvene politike. Također, blokiraju javnost i mogućnost evaluacije prigovora pacijenata, jer upravo zdravstvenim vijećima sve zdravstvene ustanove obvezne su dostavljati svoja izvješća o prigovorima.

Županija Posavska ima velikih problema u funkcioniranju sustava zdravstva. U ovoj županiji pacijenti se susreću s problemima koje nemaju pacijenti u drugim županijama. U velikoj mjeri su primorani usluge tražiti izvan svoje županije, ali istovremeno i participirati u plaćanju tih istih usluga.

Pozivamo načelnike općina  i ministra zdravstva Županije Posavske da ispune svoju zakonsku obvezu, formiraju zdravstvena vijeća i na taj način daju svoj doprinos unapređenju kvalitete zdravstvene zaštite i na taj način opravdaju povjerenje svojih građana.

Facebooktwittermail